Fra briefingen

2019-sesongen ble ikke som planlagt for oss, da Marianne har slitt med en skade som har begrenset mulighetene hennes for løping. Det førte blant annet til at vi fokuserte mer på syklingen siden det gikk stort sett greit å sykle med skaden hennes. I følge vår opprinnelige sesongplan skulle vi kjøre Ironman Kalmar i august, men vi valgte å flytte denne til 2020, og heller finne oss en kortere utfordring før høsten satte inn. Vi endte opp med å reise til Polen og kjøre Ironman 70.3 Gdynia, og det angrer vi ikke på!

Gdynia

Ingen av oss har tidligere besøkt Polen, og vi hadde satt av noen dager både i forkant og etterkant til forberedelser og hygge. Gdynia ligger i samme bukten som hovedstaden Gdansk (Gdanskbukta syd i Østersjøen), kun en kort flyreise unna. Gdynia er en relativt nyutviklet by i Polen (fikk bystatus først i 1926), og har derfor en mer moderne infrastruktur enn hva som er tilfelle i andre deler av landet. Gdynia profiterer på sin beliggenhet langs sjøen og er i stor grad innrettet mot turisme. Vi leide en leilighet som lå en bitteliten vandring fra sjøen, og løpetraseen passerte like ved vårt bosted. Det var svært behagelig å starte dagen med en liten svømmetur i Østersjøen, før vi orienterte oss rundt i byen og fikk gjennomført alt det praktiske som må gjøres etter en reise, og før man kan starte. Vi noterte oss tidlig at byen var veldig rigget mot arrangementet, og overalt hvor man beveget seg var det henvisninger til Ironman Gdynia i form av flagg eller postere. Selve målgangen var en svær tribune som ble satt opp midt på en stor sandstrand som ligger rett nedenfor bysentrum. Her ble også race-briefingen avholdt.

gdynia 19 3

Målgang inne på denne stadionen bygget på stranden!

Vi liker å være så godt forberedt som vi klarer, og derfor brukte vi dagene i forkant til å gjøre oss kjent med løypa. Vi visste fra før at både løpingen og syklingen var litt kupert, men lot oss ikke skremme av hva vi fant når vi testet området.

gdynia 19 1

Earlybird check-in

Svøm

Svømmingen virket ganske grei, men med en viss risiko for litt bølger. Traseen gikk rett frem ut til vending, og tilbake inn mot T1/T2, som var lagt til en kai/pir. Etter skifte bar det tvers igjennom for å komme til starten av syklingen. Starten på morgenen var en flott opplevelse, å stå på stranden og kjenne litt på spenningen før man kommer i gang i flotte omgivelser. Bølgene var også håndterbare, og navigasjonen enkel.

Sykkel

Starten av syklingen bar preg av mye svinger og litt røff asfalt før vi etter hvert kom oss ut av byen og inn i en lang slak stigning opp mot platået hvor hoved-delen av syklingen går i en runde. Rett før toppen møtte Tom Atle lederbilen med Jan Frodeno i godt driv (han vant selvsagt overlegent). Den småkuperte syklingen oppe på platået overfor byen var av det slaget som vi liker kanskje aller best. At enkelte deltagere kunne vært flinkere til å håndtere sykkelen kan ikke arrangøren lastes for, men litt ut i syklingen var det en høyhastighets utforkjøring hvor flere kjørte så dårlige sporvalg at det måtte ende med forferdelse, og til skogs bar det. Det så ut til å ha gått bra med alt bortsett fra hud og stolthet. Det ble Heldigvvis ikke mer dramatikk på syklingen, og vi kunne trille ned til Gdynia for å løpe litt.

Løpingen

Etter T2 tok løpingen oss rett inn i bysentrum, og her overrasket Gdynia aller mest med en sinnsykt bra stemning blant publikum. Man fikk rett og slett følelsen av å løpe inn i en heksegryte, eventuelt brasiliansk karneval. Muligens var vi litt fordomsfulle mot polakkene, og forventet at de skulle være litt trauste. De var alt annet enn det, og vi opplevde det som «Sambastemning» inne i sentrum. Det trengte vi for gjennom sentrum gikk det oppover hele veien. Etter passering sentrum bar det ned mot strandpromenaden hvor det meste av løpeløypa lå. Det var godt og varmt under løpingen, men de mange drikkestasjonene fikk slukket tørsten og kjølt oss ned underveis. Vi fikk oss tre runder inne i sentrum før målgangen på stranden, som var ganske spektakulær.

Alt i alt

Vi fikk visket ut noen fordommer ved å besøke Polen, og vi fant også en prikkfritt arrangert triatlon. Polakkene har virkelig anstrengt seg for å lage en bra ramme rundt arrangementet, og etter vår mening lykkes de veldig godt. At polakkene har en svært dårlig utviklet køkultur bidrar ikke til å svekke vår opplevelse av Ironman 70.3 Gdynia, og vi gir arrangementet vår varmeste anbefaling!

gdynia 19 2

Fornøyd med Gdynia!

Våre karakterer:

Organisering:  5stars
Trasé:  5stars
Arena:  5stars
Persepotensiale:  2stars
Publikum:  5stars
Service:  5stars

 

Stravafiler:

Strava løp
Strava Sykkel
Strava svøm

Om Gdynia på wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Gdynia
Byens hjemmesider: https://www.gdynia.pl/turystyczna-en